Top 5 provocări pe care le întâmpini atunci când ai un restaurant

Facebookdistribuie

Am fost provocată de Costa d`Oro să alcătuiesc cu ajutorul vostru, al cititorilor blogului meu, un Top 5 al provocărilor pe care le poți întâmpina atunci când ai un restaurant. Fie că dețineți unul, voi sau o cunoștință a voastră, fie că va trebui să vă supuneți la un exercițiu de imaginație, haideți să încercăm împreună să răspundem provocării!

Acum câteva săptămâni vă povesteam tot aici, pe blog, cum am hotărât înlocuirea sistemului de iluminat al restaurantului cu unul nou, pentru a crea o atmosferă atrăgătoare clienților, apelând la o firmă specializată în oferirea unor astfel de servicii. Ce a ieșit a fost mai mult decât peste măsura așteptărilor… Și vă scriam despre începuturile restaurantului familiei mele: Când am deschis acum nouă ani restaurantul, știam precis că va fi unul ce se va adăuga celorlalte câteva deja prezente în peisajul orașului. Așa avea să fie perceput la început de clienții pe care aveam, uite, să-i transform într-unii fideli. Nu-mi doream să fiu asemenea fostului meu șef, tocmai de aceea am pornit pe drumul acesta, voiam să ofer și să lansez produse mai bune și mai ieftine decât ale concurenței. Iar faptul că am dezmembrat bucată cu bucată șura bunicului din Maramureș pentru a o recompune din nou în întregirea localului este firesc că mi-a dat imboldul de a aduce pe culmi înalte ale succesului bucată din însăși ființa mea, a familiei mele. Stilul rustic ce l-am ales pentru restaurant s-a dovedit a fi unul nimerit, aceasta dacă luăm în vedere că este singura locație de acest fel din oraș.  

N-a fost deloc ușor să fac în așa fel încât localul să aibe succes atâți ani. În anii aceștia am renunțat la timp liber, am îndeplinit funcții care de care mai diverse, de bucătar în primul rând, dar și de secretară, de spălător de vase, de ospătar sau de curier. Dar împlinirea sufletească ce o resimt oridecâteori îi văd pe oamenii mulțumiți aflați în căutare de relaxare în compania unul altuia și a meniului deosebit în restaurantul meu, nu o pot exprima în cuvinte.

În lumea noastră a gastronomilor, e o vorbă: „Clientul are întotdeauna dreptate”; este vorba de privilegiul lui suprem de a primi servicii excelente, care să-l încânte, să perceapă vizita în restaurant ca pe o preocupare permanentă a personalului angajat pentru buna lui dispoziție. De la această premisă am pornit la modelarea sinuoasă, dar susținută a spațiului localului și a angajaților mei. Aceștia din urmă și-au însușit standardul impus de mine în ceea ce privește calitatea alimentelor, a serviciilor, a curățeniei, a vestimentației și, bineînțeles a comportamentului manifestat în relația cu clienții. După ce echipa a învățat că standardul impus de mine este unul care să conducă către dezvoltarea afacerii, pentru atragerea a mai mulți clienți și către fidelizarea lor, n-a fost greu să facem un renume din restaurant.

Așadar, încercând să alcătuiesc o listă cu provocările pe care le poți întâmpina când ai un restaurant, aș enumera:
– birocrația premergătoare deschiderii restaurantului;
– renunțarea la timpul liber și dedicarea acestuia numai restaurantului și clienților lui;
– modelarea susținută a localului pentru a fi atrăgător clienților;
– personalul să fie unul competent și dedicat meseriei/domeniului în care activează;
– modelarea personalului angajat, pentru a răspunde standardelor impuse de clinți;
– atragerea a cât mai mulți clienți și fidelizarea lor;
– lansarea unor produse mai bune și mai ieftine decât ale concurenței.

Iată, eu am enumerat șapte posibile provocări pe care le poți întâmpina când ai un restaurant. Acum e rândul vostru!

Să realizăm un Top 5 provocări pe care le întâmpini când ai un restaurant! Fie alegeți din cele 7 sugerate de mine și le poziționați într-o poziție în funcție de importanța pe care le-o atribuiți, fie puteți să veniți și voi cu alte posibile provocări.

UPDATE:

Analizând comentariile lăsate de voi la finalul articolului, am reușit să realizez Topul 5 ce am fost provocată să-l întocmesc. Astfel, conform majorității opțiunilor voastre, în ordine descrescătoare a numărului lor, Top 5 provocări pe carele întâmpini când ai un restaurant arată așa:

1. lansarea unor produse mai bune și mai ieftine decât ale concurenței,

2. personalul să fie unul competent și dedicat meseriei/domeniului în care activează;

3. atragerea a cât mai mulți clienți și fidelizarea lor;

4. modelarea susținută a localului pentru a fi atrăgător clienților;

5. renunțarea la timpul liber și dedicarea acestuia numai restaurantului și clienților lui.

Mulțumesc tuturor acelora care au răspuns apelului meu. Numai bine!